25 Nisan 2012 Çarşamba

KİTAP | Rumeliden Anadoluya Bir Göçmen Kızı





Hükümetler arasında yapılan antlaşmalar, sadece tarihler ve maddeler olarak kalır aklımızda. O da kalırsa...Oysa bireyler üzerindeki etkileri öyle mi ya? Siz hiç, kültür çatışmasının ortasında kaldınız mı? En saf duygularınızda dahi acımasızca damgalandınız mı?
Ya da çirkin ördek misali toplumdan dışlandınız mı? Bunca olumsuzluğa rağmen aşkın soluk kesen büyüsüne kapıldınız mı peki?

Rumeli’den Anadolu’ya Bir Göçmen Kızı, Nurişah Kim’in ilk romanı. Yoksunlukları, acıları, aşkları ve göçleriyle hepimizin kıyısından köşesinden bulaştığı bir öykü bekliyor bizleri. Düşünün bir... Böylesi bir coğrafyada yaşayıp tüm bunlara yaban ve aykırı durabilen biri var mıdır aramızda? Şimdi, hepimizin ortak olduğu yaşamlar ve duygular bir sinema filmi seyreder gibi geçecek gözlerimizin önünden, ama aslında, biz o sırada bir roman okuyor olacağız...



Aslında bu yazı her şeyi anlatıyor sanki.Ne dersiniz?


Bulgar ve Rus zulmüne dayanamayan bir ailenin,memleket topraklarına dönüşüyle,parçalanan yürekleri,hüzünlü hikayesi..
Gavur diye dışlandıklarına mı yanarsın,kızlarının kötü yollara sapması yönündeki iddialarla dışlanmasına mı..
Yüreğimi dağladı bu hikaye..
Naciye'nin tek suçu,köyün ağaları Kara Niyazların torunu Mehmet'e aşık olmaktı.Gavur diye dışladılar,dövdüler,ağır kelimeler söylediler.Söylemeye bile dilim varmıyor!
Hatta dahası da var.Kızın şalvarını yırtıp üstüne para koydular! Kocası askerdeyken karın kötü yollara saptı diye yalan mektuplar attılar.
Yine de hiçbir şey engel olamadı Naciye'yle Mehmet'in aşklarına.
Bulgaristan'da Türkler diye zulüm görüyorlardı,Türkiye'ye,memleketlerine döndüler,Bulgar diye suçlandılar!
Bazı yerlerde gözlerim dolmadı değil.Çünkü insanlar hala anlayamıyor,onların da Türk olduklarını..
"Kesinlikle okunması gerek" ten başka bir şey diyemiyorum.Kelime bulamıyorum..


Not: Kitap Kurduyum Ben isimli blogun sahibi Canan Hanım'ın yaptığı çekiliş ile "Kabuğuna Sinmiş Adam" ve "Türkler Filistine Gelirse" isimli kitapları ben kazanmıştım.Kendisi dün kargoyla yolladı,bugün de elime ulaştı.Kendisine tekrardan teşekkür ediyorum,kitaplarım gıcır gıcırlar.Bununla ilgili bir post atacağım ancak resimleri bilgisayara aktarmam lazım,Cuma veya Cumartesi günü umarım atabilirim :)
Sevgilerimle,
Cyrstalll...

5 yorum:

  1. Böyle güzel yorum almış kitapları listeme mutlaka ekliyorum ama hüzünlü kitaplarda kararsız kalıyorum. Beni etkilediği için genelde yarım bırakıyorum. Ben yine de ekliyorum. Bir cesaret belki okurum :) Bu arada yeni cicilerini keyifle okumanı diliyorum canım :)

    YanıtlaSil
  2. Ben de Bulgaristan göçmeniyim,o yüzden beni çok etkiledi bu roman.Her ne kadar bizim göçümüzden çok önceki zamanlar olsa da,zihniyetler hep aynı ne yazık ki.Hala Türk olduğumuzu kabul edemeyenler var.Bence insanı etkileyen,kolayca içine alan bir kitap.Güzel dileklerin için teşekkür ediyorum :)

    YanıtlaSil
  3. Haklısın canım. Ben de Bulgaristan göçmeniyim. Okumalıyım sanırım. Paylaştığın için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Evet,okumalısın.Bulgaristan göçmeni olmana çok sevindim,nedensizce mutlu oldum :))

    YanıtlaSil

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...